Ο εθνικισμός είναι το όχημα ανασυγκρότησης της ακροδεξιάς και του φασισμού – Η ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το εργαλείο για την κομμουνιστική εξέγερση και την ειρηνική συμβίωση των λαών

Ο εθνικισμός είναι το όχημα ανασυγκρότησης
της ακροδεξιάς και του φασισμού

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μετατρέψει τους παραδοσιακούς αστικούς ανταγωνισμούς σε πολλαπλά πεδία αποσταθεροποίησης. Η ένταση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης οφείλεται σε μια πολύπλευρη επιθετικότητα των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ έρχεται ως απάντηση στην επιθετική περικύκλωσή της από τον άξονα Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ. Ο αλυτρωτικός «εθνικός όρκος» προσπαθεί να βρει απάντηση στον άξονα Ελλάδας – ΕΕ και στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του 2016. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται στην ελληνική επικράτεια μεταφέρουν τα ακροδεξιά πλαίσια στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παράλληλα, λειτουργούν ως ορμητήρια φασιστικών ταγμάτων εφόδου: μέσα από αυτές τις συγκεντρώσεις στήνονται επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους και προσφυγικούς καταυλισμούς ενώ τραμπουκίζονται ακόμα και αστοί «δημοκρατικοί» πολιτικοί υποστηρικτές του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το εργαλείο
για την κομμουνιστική εξέγερση και την ειρηνική συμβίωση των λαών

Η αντιπαράθεση με τον εθνικισμό θα γίνει σε δύο επίπεδα και τη συγκεκριμένη οικοδόμηση βημάτων. Χρειάζεται αντίσταση στο πολιτικό ιδεολόγημα της «εθνικής ενότητας». Δεν υπάρχει συνδυασμός «πατριωτισμού» και «διεθνισμού». Η προσπάθεια κοινής πολιτικής στάσης των ταξικών συλλογικοτήτων και συνδικάτων σε Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορεί να ακυρώνεται σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών που προκαλούνται από τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Για να φτάσουμε στο σημείο, όμως, να υπάρχουν ετοιμοπόλεμες ταξικές δυνάμεις οφείλουμε από σήμερα να διεκδικήσουμε τη δυναμική κατοχύρωσή τους ως εναλλακτικός πολιτικός πόλος. Όχι μόνο απορρίπτουμε κάθε συνύπαρξη – συνθηκολόγηση με εθνικιστικά πλαίσια αλλά ακυρώνουμε τη δημόσια παρουσία τους. Μέσα από εκδηλώσεις – δράσεις στις γειτονιές δημιουργούμε χώρο για την επανεμφάνιση του διεθνιστικού δυναμικού της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Η αντιφασιστική – αντιεθνικιστική συγκέντρωση της 13ης Μάη και οι διεθνιστικές πολιτικές εκδηλώσεις σε Πετρούπολη (12/5) και Πειραιά (18/5), αποτελούν μια πρώτη κατάθεση αυτής της πολιτικής. Συνεχίζουμε με αντίστοιχες συζητήσεις σε Δάφνη και Ζωγράφου και ετοιμάζουμε την διαδήλωση της 2ας Ιούνη ως σκαλοπάτι σε αυτή την προσπάθεια.

Ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις της Διεθνιστικής Πρωτοβουλίας
(Α.Δ.Κ., Ε.Ε.Κ., Ο.Ε.Ν., Ο.Κ.Δ.Ε. – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΟΡ.Μ.Α., Α.Π. ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ, elaliberta.gr)

31/5, 7μμ, ΜΕΤΡΟ Δάφνη
1/6, 6μμ, Πλ. Γαρδένιας – Ζωγράφου

Διαδήλωση | 2/6, 12μμ, Προπύλαια

Διεθνιστική Συνέλευση | 3/6, 6μμ, Γκίνη ΕΜΠ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s