Ρεπορτάζ για τις διεθνιστικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις της Κυριακής 13 Μάη

Την Κυριακή 13/5 βρεθήκαμε στην πλατεία Συντάγματος ενόψει της διεθνιστικής συγκέντρωσης που είχαμε καλέσει μαζί με την Ο.Κ.Δ.Ε. – Σπάρτακος, το Ε.Ε.Κ., την Ο.Ε.Ν. και το site elaliberta, απέναντι στο εθνικιστικό συλλαλητήριο που ήθελαν να στήσουν ακροδεξιές γκρούπες.

Η εμφάνιση μας στις 9.30 το πρωί στο κάτω μέρος της πλατείας ήθελε να δείξει στους διοργανωτές ότι δεν πρόκειται αυτή την φορά να δημιουργηθεί ένα έφορο κλίμα για φασιστικά προγκρόμ υπό την προβιά του πατριωτισμού. Όπως, δηλαδή, παρατηρήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις με αποκορύφωμα τον εμπρησμό της libertatia και τον λιθοβολισμό των προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς. Αρχικά, καταφέραμε την αναστολή των ετοιμασιών για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου και την κατάληψη της πλατείας μέχρι της υποδοχή των μπλοκ της προσυγκέντρωσης για την διαδήλωση στη 13:00. Επίσης, πιέζαμε τις δημοτικές αρχές να ανακαλέσουν την έγκριση του εθνικιστικού συλλαλητηρίου που σε κάθε άλλη περιοχή αποτέλεσε ορμητήριο επιθέσεων σε πρόσφυγες και αγωνιστές.

Παράλληλα, στα Προπύλαια από τις 12:00, σημείο προσυγκέντρωσης της διαδήλωσης μας, συγκεντρώθηκαν κλιμάκιο της ΟΡ.Μ.Α., σύντροφοι των προαναφερθέντων οργανώσεων όπως και το μπλοκ της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση (ΣΑΚΤΧ).

Παρόλα αυτά, η αστυνομία είχε φροντίσει να φράξει με κλούβες όλους τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούσαν στο Σύνταγμα προκειμένου να εμποδίσουν τους συντρόφους να φτάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης. Κατά αυτόν τον τρόπο μαζί με τον Δήμο Αθηναίων παρείχαν κάλυψη και προσέφεραν χώρο στην ακροδεξιά φασιστοσύναξη. Στην πλατεία Συντάγματος παραμείναμε, παρά τις πιέσεις και τις απειλές για βίαιη απομάκρυνση μας από την αστυνομία, μέχρι την 13:00, ώρα του καλέσματος μας. Στη συνέχεια, αποχωρήσαμε με πορεία προς τα Προπύλαια, όπου βρίσκονταν οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι, με σκοπό την πραγματοποίηση της διαδήλωσης εκεί μέχρι τις 14:00.

Επόμενη ευθύνη του σώματος της διαδήλωσης αποτέλεσε η παρεμπόδιση του δεύτερου εθνικιστικού συλλαλητηρίου που είχε καλεστεί από φασιστικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις για λίγο αργότερα. Εκεί εκδιώχτηκαν ακροδεξιοί οι οποίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μέρος ακυρώνοντας την προσπάθεια συγκέντρωσης τους μέχρι τις 16.00.

Ακολούθως, αποχωρήσαμε συγκροτημένα μαζί με τις υπόλοιπες συλλογικότητες, με πορεία προς την Ομόνοια, δίνοντας μήνυμα στους φασίστες πως οι τακτικές τους δεν πρόκειται να περάσουν στο απυρόβλητο και ότι δεν θα τους παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης.

Οι οργανώσεις που καλέσαμε αρχικά την διεθνιστική αντιφασιστική συγκέντρωση έχουμε δημοσιεύσει κοινή πολιτική ανακοίνωση για τα γεγονότα “Η κυβέρνηση, ο δήμος Αθηναίων και η Αστυνομία δίνουν έδαφος στην ακροδεξιά“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s