Για την εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το ΕΕΚ και την ΟΡΜΑ στην πλατεία Πανόρμου

Στις 9/5/2017 συνδιοργανώθηκε από το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και την ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού, εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στο ναζιστικό μόρφωμα του Χίτλερ. Η εκδήλωση είχε τίτλο “ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Για το αναγκαίο πολιτικό πρόγραμμα και την αναγκαία δράση σήμερα”, ήταν ανοιχτή και έλαβε χώρα στην Πλατεία Πανόρμου. Έγιναν εισηγήσεις από τους διοργανωτές αλλά και την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. οι οποίες έθιξαν ένα αρκετά μεγάλο φάσμα θεμάτων.

Υπήρξε συμμετοχή 50 συντρόφων και συντροφισσών μέσα σε συντροφικό και χαλαρό κλίμα.

Ξεκινώντας, ο εκπρόσωπος του Ε.Ε.Κ. έθιξε το θέμα του ναζισμού τονίζοντας ότι πρέπει να αναγνωρίζεται ως παιδί του συστήματος και όχι μόνο γενικά σα φαινόμενο, καθώς και το ότι έχει δύο υποστάσεις. Η μία είναι η σκοτεινή, με τους εγκληματίες και την τρομοκρατία τους και η άλλη είναι το ίδιο το αστικό κράτος που χρησιμοποιεί την πρώτη. Έτσι, υποστήριξε ότι όποιος καλεί στο σήμερα αυτό το κράτος να τον υπερασπιστεί από το φασισμό ουσιαστικά προδίδει το προλεταριάτο. Για την αντιφασιστική δράση τόνισε ότι πρέπει να είναι διεθνιστική και ότι ο αντιφασισμός μπορεί να είναι μόνο επαναστατικός και όχι δημοκρατικός ή κοινοβουλευτικός.

Η εισήγηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. αναφέρθηκε στον πόλεμο τον οποίο βιώνουν οι λαοί σήμερα σε όλον τον πλανήτη, είτε οικονομικό είτε πραγματικό, και στο πώς ο φασισμός χτίζεται στη βάση αυτού του πολέμου. Τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί το φασισμό καθώς και το ότι η Ε.Ε. είναι εχθρική στα λαικά στρώματα. Η λύση λοιπόν, όσον αφορά τον ελληνικό λαό, έγκειται αρχικά στην έξοδο από την Ε.Ε., μια έξοδο την οποία θα φέρει το κίνημα ενωμένο, παρεμβαίνοντας στα εργατικά στρώματα επιφέροντας τελικά τη ρήξη.

Η εισήγηση της ΟΡ.Μ.Α. από τη μεριά της έκανε μια ανασκόπηση στα εργαλεία του κινήματος και του λαού στους αγώνες της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και συμπέρανε, δεδομένης της σημερινής κατάστασης, ότι δεν επαρκούν. Υποστήριξε ότι μέσα στις κοινωνικές συνθήκες του σήμερα βλέπουμε αυθόρμητες εξεγερσιακές κινήσεις τις οποίες πρέπει να οργανώσουμε, ώστε να περάσουμε από τα αντανακλαστικά αυτά σε μηχανισμούς υλοποίησης πολιτικής. Επίσης, τόνισε ότι στο αντιφασιστικό κομμάτι, αυτό έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και πως πρέπει να ψάξουμε για πολιτικές απαντήσεις μέσα σε αυτούς τους ήδη υπάρχοντες αντιφασιστικούς μηχανισμούς.

Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις και σχόλια από το κοινό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s