Τα βάρη της κρίσης στων αστών την πλάτη

Πλέον δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα! Επιβεβαιώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για όγδοη συνεχή χρονιά μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη. Παρ` όλη τη «δημιουργική» λογιστική δεν μπορούν να δώσουν ούτε ένα σεντ άνοδο. Φυσικά και η συνέχεια παραμένει εξίσου απογοητευτική.

Μέχρι να βρεθεί η «τελική» λύση μιας τεράστιας αναδιανομής της παγκόσμιας οικονομικής πίτας που θα ξαναβάλει μπρος την οικονομία, η συνταγή της κυβέρνησης  παραμένει στα ίδια ακριβώς χνάρια που χαράζει το αστικό μπλοκ χρόνια τώρα. Απολύσεις, περικοπές κοινωνικών παροχών και ακρίβεια. Μέσα από τις επιθέσεις στο εισόδημα και στην οργάνωση της εργατικής τάξης, ευελπιστούν να καταστήσουν ελκυστικό το περιβάλλον για επενδύσεις. Το μόνο όμως, που δημιουργούν είναι οργή και απόγνωση.

Η αναδιοργάνωση του ελέγχου των εισιτηρίων αποτελεί πρόκληση και ευθεία επίθεση στα πιο χαμηλά εισοδήματα. Τα 30€ το μήνα της κάρτας είναι από το 1/10 ως το 1/20  του μισθού της τεράστιας πλειοψηφίας εργαζομένων και δεν περισσεύουν. Η έκρηξη του σαμποτάζ των νέων μηχανημάτων μπορεί να είναι ο δρόμος που θα επιβάλλουμε δωρεάν μαζικές μεταφορές.

Οι κινητοποιήσεις εργαζομένων με απεργίες και συλλαλητήρια που ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο ενάντια στην παρατεταμένη λιτότητα ξαναβάζουν στην επικαιρότητα την ανάγκη χάραξης μιας άλλης πολιτικής. Όμως τα μαθήματα της περασμένης περιόδου δεν μπορούν να πάνε χαμένα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει μέσα από την ανικανότητα της να βρει διέξοδο για την αστική τάξη. Το ταξικό μας στρατόπεδο ούτε μπορεί να περιμένει στωικά εκείνη την ημέρα  για να «κληρονομήσει» την αγανάκτηση, αλλά ούτε να προωθήσει μια γενικευμένη απορρύθμιση χωρίς σχέδιο και προοπτική.

Ξέρουμε καλά ποιοι καιροφυλακτούν για την επόμενη πολιτική κρίση. Ο Μητσοτάκης επιτίθεται ευθέως στους εργαζόμενους και στις απεργίες δηλώνοντας πως «με αυτά δεν πολεμιέται η κυβέρνηση αλλά η κοινωνία». Η Χρυσή Αυγή σπέρνει αντικομμουνιστικούς και ρατσιστικούς θύλακες ελπίζοντας να κληρονομήσει το σενάριο Τραμπ – Λεπεν. Οι επιθέσεις στο σχολείο στο Πέραμα και σε μεμονωμένους αγωνιστές σε Αθήνα και επαρχία είναι «ασκήσεις» ετοιμασίας για την επόμενη μέρα που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

Για το δικό μας στρατόπεδο, δεν αρκούν πλέον μόνο κοινωνικοί αγώνες αιτημάτων. Δεν μπορούμε μόνο να εναντιωνόμαστε στις αντιδραστικές πολιτικές. Η επερχόμενη γενικευμένη απορρύθμιση πρέπει να έχει διπλό χαρακτήρα: Να τσακίσει κάθε δεξιό αντεπαναστατικό κατακάθι και να υψώσει τη σημαία της Εξέγερσης για τον Κομμουνισμό!

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s