Ταξική Διεθνιστική Αλληλεγγύη ενάντια στον εθνικισμό και στο φασισμό – Αντιφασιστική Διεθνιστική συγκέντρωση 28/01, πλ. Ρηγίλλης

Το 2017 ξεκινά με την ορκωμοσία του ακροδεξιού Τραμπ στο τιμόνι του Αμερικάνικού ιμπεριαλισμού. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει αποδιοργανώσει τα δημοκρατικά σχέδια του καπιταλιστικού στρατοπέδου. Μία – μία οι κυβερνήσεις σε κάθε μεριά του πλανήτη εγκαταλείπουν τα μεγάλα οράματα του παγκόσμιου «σπιτιού» και του κοινωνικού συμβολαίου και ξεθάβουν, μέσα από τα σεντούκια του εθνικισμού, τα πιο βάρβαρα σενάρια.

Πριν από 21 χρόνια στα Ίμια, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου για την κυριαρχία στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Τότε η Ευρωπαϊκή προοπτική λειτούργησε κατευναστικά στις διαθέσεις των γερακιών. Η κερδοφορία του κεφαλαίου φαινόταν πως αρκούσε και για τις δυο μεριές. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ, η έναρξη ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μια άκρως πειστική στρατηγική για κάθε μια πλευρά, ώστε να αφήσουν για αργότερα τις μεταξύ τους διαφορές. Όμως την ώρα της κρίσης, τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους.

Η Ευρώπη πνέει τα λοίσθια και τα «exit» αρχίζουν να ψηλαφίζονται είτε στην Κύπρο και Ελλάδα, είτε στη Βρετανία και Γαλλία είτε στις χώρες του πρώην Ανατολικό μπλοκ. Αλλά και εκτός ΕΕ οι στρατηγικές του κεφαλαίου δεν έχουν ξεκάθαρη κατεύθυνση. Σε Ουκρανία και Τουρκία η διαμάχη φτάνει στα όρια του εμφυλίου και των φασιστικών κινημάτων, ενώ στις αραβικές χώρες η πολιτική έχει μεταφερθεί στον πολεμικό χάρτη και στις ανοιχτές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οι απανωτές αποτυχίες του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού σε Τουρκία και Συρία, έχουνε μεγαλώσει τη νευρικότητα και ανησυχία στους καπιταλίστες. Ούτε οι ΗΠΑ φαίνονται ικανές να προβάλλουν ένα συνεκτικό σχέδιο ξεπεράσματος της κρίσης.

Οι συνεχόμενες αποτυχίες του αστικού στρατοπέδου δεν το αποθαρρύνουν. Δεν το κάνουν πιο διστακτικό. Αντίθετα! Το ωθούν να αναζητήσει πιο επιθετικές, πιο άγριες λύσεις. Το ξεπέταγμα των ακροδεξιών και φασιστικών εκδοχών σε κάθε μεριά του πλανήτη είναι ένα πρώτο δείγμα της αναζήτησης του.

Το δικό μας στρατόπεδο δεν μπορεί να μείνει ουραγός στις εξελίξεις. Δεν αρκούν οι «δικαιωματικοί» αγώνες που απλά προβάλλουν ανθρώπινες αγωνίες και πιέσεις προς του κυβερνώντες. Απέναντι στο δίπολο «ευρωπαιόδουλου» και «εθνικιστικού κανίβαλου» πρέπει να προτάξουμε την ανεξάρτητη απελευθερωτική κατεύθυνση της Κομμουνιστικής Εξέγερσης για την αδελφοσύνη των λαών. Απέναντι στην υποταγή στη Μέρκελ και στις ΗΠΑ δεν αναζητούμε την εθνική ανάταση. Βασιζόμαστε στις σύγχρονές εξεγέρσεις του Γρηγορόπουλου και των Πλατειών, του Ταξίμ και της Ροζάβας και αναζητούμε την επόμενη Νικηφόρα!

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1 4μμ πλ. ΡΗΓΙΛΛΗΣ.

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2017

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s