Για την 3η Έκτακτη Οργανωτική Ολομέλεια

Πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα η 3η Έκτακτη Οργανωτική Ολομέλεια της ΟΡ.Μ.Α.

Βασικός στόχος της η οργανωτική ανασυγκρότηση της Οργάνωσης ώστε να μπορέσει να ενσωματώσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ταξικού κινήματος. Επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των πολιτικών αναλύσεων και προσεγγίσεων της 1ης και 2ης Οργανωτικής Ολομέλειας για την Κρίση, το συσχετισμό της ταξικής πάλης και το φασισμό.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση διαμορφώνει μία περίοδο transit από την κοινοβουλευτική δημοκρατία ταξικής «συνεννόησης» στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, στον Εθνικισμό, στα ρατσιστικά κινήματα, στο Φασισμό και τον Πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σύγχρονος Μεγάλος Ασθενής όπου θα ξεσπάσουν οι νέες αναδιατάξεις του Ιμπεριαλισμού και θα στηθεί η επόμενη λεηλασία των λαών. Η αδυναμία των δημοκρατιών του Ολάντ, του Ομπάμα αλλά ακόμα και αυτής της Μ. Βρετανίας και Γερμανίας να λύσουν το πρόβλημα της Κρίσης, ανοίγουν το δρόμο σε Τραμπ, Φάρατζ, Λεπέν, Afd να χαράσσουν «νέες» προτάσεις και κατευθύνσεις προς το αστικό μπλοκ. Οι καπιταλιστές προφανώς και δεν έχουν παραδώσει τα «κλειδιά» της διαχείρισης στην ακροδεξιά και τους φασίστες αλλά αυτό το σενάριο δεν βρίσκεται, πλέον, σε κάποιο μακρινό μέλλον.

orma-poster-4_out

Η κατάρρευση της Ν.Δ. άνοιξε μια διαφορετική διέξοδο στο ταξικό κίνημα. Η δυνατότητα «Αντιφασιστικής Αντικαπιταλιστικής Αντεπίθεσης» όπως κατατέθηκε από την ΟΡ.Μ.Α. το Δεκέμβρη του `14, έχει δώσει τα πρώτα δείγματα και παραμένει ανοιχτή η δυνατότητα ολοκληρωτικής εφαρμογής της. Η κοινωνική και οικονομική απορρύθμιση της ελληνικής πραγματικότητας δεν έχει οδηγήσει σε συνολική πολιτική αντεπανάσταση. Ο καταιγισμός των αντιλαϊκών μέτρων δεν έρχεται μέσα από την ιδεολογική αποδοχή και κατασταλτική εφαρμογή τους αλλά κάτω από τον ψευδή μανδύα του «συμβιβασμού».

Το αντιφασιστικό κίνημα έχει δώσει αποφασιστικές και νικηφόρες μάχες που έδωσαν ανάσες ζωής και ελπίδας στο κίνημα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στο συνολικό ταξικό κίνημα. Η διάλυση κάθε προσπάθειας συγκρότησης «επιτροπής κατοίκων» σε Σχιστό, Βοτανικό κλπ, η ακύρωση για πρώτη φόρα μετά από 8 χρόνια της εθνικιστικής φιέστας των Ιμίων αλλά και η εμφάνιση του Μαχητικού Αντιφασισμού ακόμα και σε «σκληρά» θεσμικά κέντρα όπως Δημοτικά Συμβούλια και στο Εφετείο Αθηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει περιορίσει τη Χρυσή Αυγή σε ολιγομελείς δράσεις γύρω από την κοινοβουλευτική της παρουσία. Παρ` όλη την ύπαρξη ενός τεράστιου ρατσιστικού και ξενοφοβικού κοινωνικού κομματιού, έχει εμποδιστεί να οδηγήσει σε «κίνημα» όπως στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Φυσικά και παρακολουθούμε την προσπάθεια οργανωτικής ανασύνταξης της Χρυσής Αυγής στην επαρχία, στο συνδικαλιστικό και αγροτικό κίνημα αλλά και στις γειτονιές. Προφανώς και βλέπουμε το ξεπέταγμα πολλαπλών και αλληλοσυμπληρούμενων φασιστικών παραφυάδων. Η καταιγιστική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επιταγές της αστικής τάξης και η πλήρη αποδοχή της στρατηγικής του αστισμού μπορεί να οδηγήσει στη δυναμική επανεμφάνιση φασιστικού κινήματος, αν συμπαρασύρει στην ήττα κάθε εκδοχή των πολιτικών δυνάμεων της εργασίας. Το ταξικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο «εξαίρεσης» όπου δεν έχει κυριαρχήσει η πολιτική αντίδραση και να ανασκευάσει τις πολιτικές και οργανωτικές του κατευθύνσεις.

Τα εργαλεία με τα οποία δόθηκαν οι μάχες την προηγούμενη περίοδο, έμειναν στη μέση της διαδρομής. Η ανάθεση σε κοινοβουλευτική λύση από τη μία και ο ηρωικός κινηματισμός από την άλλη που μένει μόνο στο χώρο της προπαγάνδας και εν τέλει της επίκλησης πρέπει να αναθεωρηθούν.

Τα οργανωτικά εργαλεία που χρησιμοποίησε ο Μαχητικός Αντιφασισμός δείχνουν το δρόμο. Η συγκεντρωτική πολιτική μάχη ενάντια στο Φασισμό και στην Αντεπανάσταση πρέπει να περάσουν και στο επόμενο στάδιο. Παράλληλα, όμως, είναι ιστορικά απαραίτητο να διαμορφωθεί, και να προβληθεί το απελευθερωτικό πρόταγμα του Κομμουνισμού, όχι σαν μία αναφορά στο χαρτί, όχι σαν άλλη μια επίκληση  αλλά σαν ένα ρεαλιστικά εφαρμόσιμο οργανωμένο σχέδιο. Η οργανωμένη Εξέγερση παραμένει το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να δώσει τη νικηφόρα μάχη απέναντι στην Αστική Εξουσία και πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης σε αυτή.

Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού μέσα από την 3η Έκτακτη Οργανωτική Ολομέλεια θα δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε οι νικηφόρες μάχες που δόθηκαν αλλά και ακολουθούν, να αποτελέσουν την αναζωογονητική μαγιά για τη συγκρότηση του Επαναστατικού Υποκειμένου.

Γιατί η υπόθεση του Κομμουνισμού δεν αφορά τα εγγόνια μας αλλά τη σημερινή γενιά.

Αθήνα 20 Δεκέμβρη 2016

unnamed

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s