Πολυτεχνείο `73 – Δεκέμβρης `08. Η εξέγερση μόνο όπλο ενάντια σε πόλεμο – φασισμό!

Αυτή η εξάπλωση της αστάθειας, όμως, μπορεί να γίνει ο ταφόπλακα των αστών! Οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει το ταξικό κίνημα ήταν αφάνταστα μεγαλύτερες στο παρελθόν. Το 1973 η Χούντα είχε απλωθεί σε όλο το κοινωνικό περιβάλλον. Εικοσιπέντε χρόνια μετά τον Εμφύλιο είχε στηθεί ένα αστυνομικό κράτος και παρακράτος που διέλυε κάθε δυνατότητα συλλογικής αντίστασης. Αλλά και το Δεκέμβρη του 2008 έχοντας κυλήσει 20, σχεδόν, χρόνια από την ολοκληρωτική νίκη του δυτικού στρατοπέδου σε όλο τον πλανήτη είχε δημιουργηθεί ένα πέπλο ηττοπάθειας στο ταξικό κίνημα. Και τα δυο αυτά καθεστώτα ήταν πανίσχυρα με ευρύτερη κοινωνική συναίνεση σε μικροαστικά και ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Όμως το αδούλωτο πνεύμα των αγωνιστών έσπασε το «ανίκητο» προσωπείο των κυβερνήσεων. Βασιζόμενοι στη φλόγα του αγώνα, εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες και τα κενά που παρουσιάστηκαν στο αστικό στρατόπεδο και άπλωσαν σε ολόκληρη την κοινωνία κάτι παραπάνω από μια αντίδραση ή αγανάκτηση. Ύψωσαν μια αντικαθεστωτική άρνηση! Έριξαν για άλλη μια φορά μετά το `44 το σπόρο μιας διαφορετικής προοπτικής.

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνος από 73 ή το 08,  αλλά είναι πιο αδύναμος, με περισσότερα τρωτά και κυρίως πολύ πιο απονομιμοποιημένος. Η κυριαρχία του δεν βασίζεται στο παλιό δίπολο «καταστολή – ενσωμάτωση». Χάνει όλο και περισσότερο το δεύτερο μέρος και στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στο Φόβο και μόνο.

Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα ισχυρίζονται πως «δεν είναι η ώρα ακόμα». Πάντα θα υπάρχουν κι αυτοί που θα ισχυρίζονται πως «πάντα είναι κατάλληλη η ώρα». Και οι δυο μεριές περιμένουν και κρύβονται πίσω από τις προσευχές τους σε ένα κίνημα που θα προβάλλει εξ ουρανού για να σώσει τις μάζες.

Σήμερα συνεχίζουμε από τα μισά του δρόμου που έμειναν οι ηρωικές εξεγέρσεις του `73 και `08. Την επόμενη φορά δε θα μείνουμε μόνο στην άρνηση και στην αμφισβήτηση. Οι αγώνες μας θα τσακίζουν με αποφασιστικότητα τον όλεθρο που ετοιμάζουν οι αστοί και θα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα λυτρωτικά οράματα της Ισότητας, της Αδερφοσύνης, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης.

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s