Αντιφασισμός: εγρήγορση & αντεπίθεση!

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το φασισμό. Προφανώς και δεν έχουν ξετυλιχτεί μαζικές ρατσιστικές διαδηλώσεις σαν αυτές της Βόρειας Ευρώπης. Ούτε υπάρχουν μαζικά ακροδεξιά κόμματα σαν τα κεντροευρωπαϊκά ή σαν αυτά της Λεπέν και του Φάρατζ. Η παρατεταμένη, όμως, κοινωνική και οικονομική κρίση που διαχειρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ταξικού κινήματος.

Η αναμονή, απλά, της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των ΤΙΝΑ-μέτρων, δεν θα κληροδοτήσει μια νέα ταξική αντιπολίτευση.  Οι λογικές ανάθεσης σε ένα άλλο, «πιο τίμιο» κυβερνητισμό από τη μία αλλά και η αναμονή για ένα «αυθόρμητο» κίνημα που θα υπερβεί τα προηγούμενα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα ίδια αδιέξοδα αποτελέσματα.  Η μαύρη αντίδραση, όμως, δεν περιμένει. Έχοντας θέσει το ΣΥΡΙΖΑ σαν βασικό εργαλείο μνημονιακής ανατροπής των ταξικών συσχετισμών, προετοιμάζεται και για άλλες, πιο εφιαλτικές εναλλακτικές.

Ήδη αρχίζει και σκιαγραφείται μια «ομπρέλα» ακροδεξιών κινήσεων με σκοπό να καλυφτεί ο χώρος της δεξιάς αντεπανάστασης. Όσο κι αν η Χρυσή Αυγή παραμένει ο βασικός πόλος φασιστικού εργαλείου, δεν έχει μόνο κάποιες μικρές τραμπούκικες ομάδες μαζί της. Η ΛΕΠΕΝ και ο Σώρρας δημιουργούν ένα ευρύτερο πέπλο που διευρύνει την εμβέλεια της ακροδεξιάς, θολώνοντας τα νερά και θέτοντας διαφορετικούς κανόνες στο παιχνίδι.. Οι μικρές – αλλά συγκροτημένες – ρατσιστικές αντιδράσεις στην ελληνική επαρχία, δεν είναι «δεξιά κοινωνία», αλλά αδυναμία συντριβής τους. Μικρές ομάδες χρυσαυγιτών (όπως αυτή των έξι στη Λέσβο) λειτουργούν στοχευμένα για να προκαλούν κοινωνική αναστάτωση. Για να στηθεί, όμως, μια Μαϊντέν στην Ελλάδα, δεν αρκεί ένα φασιστικό κόμμα. Πρέπει να υπάρχει κι ένας ευρύτερος μαλακός ιστός γύρω του, η ανοχή από την αστική τάξη και η υποτίμηση του από το ταξικό κίνημα.

Δεν θα αφήσουμε να ανασυγκροτηθούν οι φασιστικές ομάδες κάτω από οποιοδήποτε κάλυμμα. Οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά το Φλεβάρη και Απρίλη αλλά και αυτή της περασμένης Τρίτης στο Εφετείο Αθηνών, οι προκλήσεις της ΛΕΠΕΝ σε Αγ. Παντελεήμονα και Βοτανικό δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Οργάνωση –αντεπίθεση και προβολή των οραμάτων μας για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ισότητας είναι ο δρόμος!

 

  • Καμιά σπιθαμή χώρου στις φασιστικές συμμορίες
  • Διάλυση πολιτικών και κοινωνικών φασιστικών οργανώσεων
  • Απενεργοποίηση γιαφκών – «γραφείων» ναζιστικών σχημάτων

 

Αθήνα, 30 Σεπτέμβρη 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s