Brexit: Ο βασιλιάς ήταν και είναι γυμνός.

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος την περασμένη εβδομάδα ήταν άλλη μια ηχηρή υπενθύμιση για το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που διαπερνά όλο το καπιταλιστικό σύστημα. Εδώ και χρόνια έχουμε συνεχή επεισόδια κατάρρευσης από κάθε μεριά του πλανήτη που διακόπτονται από παπαγαλάκια –κολαούζους που προσπαθούν να μας πείσουν πως «στην επόμενη γωνία, τον επόμενο χρόνο έρχεται η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη».

Το πρώτο που πρέπει να  διαπιστώσουμε είναι πως καμία γεωγραφική ή πολιτική δύναμη στον πλανήτη δεν έχει ούτε «επιτυχημένο» αλλά ούτε καν σαφές σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Μέσα σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο συσχετισμό δυνάμεων, παραδοσιακές συμμαχίες δοκιμάζονται ενώ όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να διερευνούν ευκαιρίες ανέλιξης  και εθνικιστικού απεγκλωβισμού από τα παραδοσιακά συστήματα. Ιεραρχίες δεκαετιών θα αναμοχλευτούν που μπορούν να στείλουν μεγάλες δυνάμεις στον πάτο.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο για την περίοδο είναι η επερχόμενη κατάρρευση της ΕΕ. Η ΕΕ είναι ο σύγχρονος «Μεγάλος Ασθενής» της παγκόσμιας σκακιέρας. Η διάλυση της δεν θα είναι – απαραίτητα – ήττα κάποιας ιμπεριαλιστικής δύναμης αλλά η οριστική ταφή ενός κεντρικού σχεδίου της αστικής τάξης. Για δεκαετίες είχε χτιστεί μια καπιταλιστική στρατηγική βασισμένη στη δημοκρατική συνεργασία της εργατικής τάξης και στην οικονομική υπεροχή παρά στη στρατιωτική –κατασταλτική υπεροχή εντός και εκτός συνόρων. Πάνω στο πτώμα της Ευρώπης θα μαζευτούν και θα αναδιαταχτούν όλα τα πεινασμένα – από την κρίση – κεφάλαια. Η ακροδεξιά και ο φασισμός απλώνουν τα δηλητηριώδη πλοκάμια τους σε κάθε άκρη του πλανήτη. Εκτός… Εκτός και αν παρέμβουν με αποφασιστικότητα οι δυνάμεις της τάξης μας και αναστρέψουν αυτόν τον κατήφορο.

Δεν αρκεί πλέον η «αποδόμηση» του συστήματος. Μια χαρά απονομιμοποιούνται μόνοι τους. Ούτε μια «καθαρή» στράτευση γύρω από ένα σύνθημα ή αίτημα. Στη Β. Ιρλανδία και στη Σκωτία μπορεί κομμάτια από το ταξικό μας στρατόπεδό μας να ψήφιζαν Brexit, αλλά αύριο να χρησιμοποιούσαν το Bremain για την απόσχιση από τη Μ. Βρετανία. Αυτό που πρέπει να ξανασυγκροτήσουμε είναι την αυτόνομη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο σημερινό υπαρκτό σκηνικό. Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ανεξάρτητης παρέμβασης στην κεντρική πολιτική σκηνή ξαναστήνοντας στα πόδια του τα οράματα της αλληλεγγύης και της ταξικής αδελφοσύνης. Μέσα από μηχανισμούς επιβολής πολιτικής ισχύς, να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα την Εξέγερση και τον Κομμουνισμό!

Αντιφασιστική Αντικαπιταλιστική Αντεπίθεση!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s