Στην Χίο μπάτσοι δήμαρχοι φασίστες εναντίον προσφύγων και αλληλέγγυων

από ”Αλληλέγγυοι φοιτητές πανεπιστήμιου Χίου”

Τετάρτη 6/4 στις 19:00 πραγματοποιείται διαμαρτυρία στην πλατεία Βουνακίου από 200-250 ντόπιους “αγανακτισμένους” πολίτες , υποκινούμενοι από οργανωμένους ακροδεξιούς και λοιπά ξενοφοβικά στοιχεία. Αίτημά τους η απομάκρυνση των προσφύγων από το κατειλημμένο λιμάνι. Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες προσήλθαν στο λιμένα της Χίου καθώς έφυγαν από το hot-spot της Βιαλ διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κράτησης τους.
Την ίδια ώρα στην πλατεία Βουνακίου πραγματοποιούταν αντισυγκέντρωση από αλληλέγγυο κόσμο προς τους πρόσφυγες. Αίτημα τους ήταν να μην τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που προβλέπει την επαναπροώθηση των προσφύγων σε κέντρα κράτησης στην Τουρκία.
Μέρος των συγκεντρωμένων κινήθηκε απειλητικά προς τους αλληλέγγυους σκίζοντας τους το πανό και προπηλακίζοντας τους φραστικά αλλά και σωματικά. Μάλιστα δημοσιογράφος ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου τραυματίζεται, όπως και μέλος μίας αλληλέγγυας ομάδας. Στην επίθεση συμμετείχαν και φοιτητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται με την ομάδα της ΔΑΠ.
Μετά την διάλυση της αντιπορείας οι συγκεντρωμένοι εισέβαλλαν στο δημοτικό συμβούλιο διακόπτοντας το. Ζητούσαν, όπως άλλωστε ακουγόταν και στις ντουντούκες τους, να φύγουν οι πρόσφυγες από το λιμάνι, αλλιώς θα κατέβουν οργανωμένοι οι ίδιοι την Παρασκευή να τους διώξουν με την βία.
Μερικές ώρες αργότερα, αφότου είχε σταματήσει η ένταση έξω από το δημαρχείο, ακολουθεί οργανωμένη επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην αυτοοργανωμένη κουζίνα αλληλεγγύης Soli Café. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
Πέμπτη 7/4, κάνοντας τις απειλές τους πραγματικότητα ,πλήθος 100-150 ατόμων κατευθύνθηκε προς το λιμάνι εναντίον προσφύγων και αλληλέγγυων που τους υποστήριζαν . Οι περισσότεροι πρόσφυγες ήταν οικογένειες με παιδιά.
Αρχικά οι συγκεντρωμένοι αγανακτισμένοι πολίτες έκαψαν πανό των προσφύγων, προπηλακίζοντας αλληλέγγυους και πρόσφυγες και αντί να απομακρυνθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις, πιάνουν φιλική κουβέντα μαζί τους. Η αστυνομία προχωράει σε συλλήψεις προσφύγων, με απώτερο σκοπό την εκκένωση του λιμανιού, ζητώντας από αλληλέγγυους και δημοσιογράφους να φύγουν για να συνεχιστεί η επιχείρηση.
Ύστερα φασίστες επιτίθενται στους λιγοστούς αλληλέγγυους τραυματίζοντας σοβαρά φοιτητή που μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο Αστυνομικό Τμήμα.
Μία ώρα αργότερα εξφενδονίστηκε βόμβα κρότου λάμψης η οποία εκρήγνυται ανάμεσα στους πρόσφυγες. Οι αρχές δεν φάνηκε ούτε τότε να έχουν διάθεση να προστατεύσουν τον κόσμο που βρισκόταν στο κατειλημμένο λιμάνι. Αντί να κάθονται ανάμεσα από τους φασίστες και τους πρόσφυγες, η αστυνομία απομακρύνθηκε. Ακόμη και ο δήμαρχος προχώρησε σε απειλές κατά των προσφύγων λέγοντας χαρακτηριστικά ¨Τελειώσαμε Τελειώσαμε, είτε θα έρθετε μαζί μου είτε θα πάτε με αυτούς ¨ δείχνοντας τους φασίστες.
Κατά την διάρκεια της υπόλοιπης νύχτας πρόσφυγες συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν κατά την μετακίνησή τους στο Αστυνομικό Τμήμα. Ούτε τότε η αστυνομία δεν συνέλαβε κανέναν από τους πραγματικούς υπαίτιους της επίθεσης.
Μετά από αυτές τις σοβαρές, επικίνδυνες και θρασύδειλες επιθέσεις οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν “επιτέλους” από το λιμάνι για να πάνε σε ένα “ασφαλέστερο μέρος”.
Αρχές και φασίστες για ακόμη μία φορά πέτυχαν με τακτικές βίας και εκφοβισμού τον κοινό τους στόχο.
Καταδικάζουμε την συστημική βία και θέτουμε τους εαυτούς μας απέναντί της.

”Αλληλέγγυοι φοιτητές πανεπιστήμιου Χίου”

Μία ακόμα εικόνα από Χίο: Η Χίος σαν πεδίο ρατσιστικής ανταπάντησης στην αλληλεγγύη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s