Η αντιπολεμική διεθνιστική διαδήλωση

Την Τρίτη 1/12, πραγματοποιήθηκε η αντιπολεμική πορεία με αφετηρία και κατάληξη τα Προπύλαια και με ενδιάμεση στάση τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσυγκέντρωση ήταν καλεσμένη στις 18.00 και η μαζικότητα της διαδήλωσης κυμάνθηκε στα 150-200 άτομα.

poreia-prosf

Σε συντεταγμένα μπλοκ συμμετείχαν Κούρδικες και Τούρκικες οργανώσεις SYKP, TDAI, Μπλοκ Ειρήνης Αθήνα, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, ΟΡΜΑ, ΕΕΚ, ΚΕΔ, οι ΟΚΔΕ, ΟΕΚ, ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και ΑΣΜΠΑ, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και οι φοιτητικοί σύλλογοι Μεταλλειολόγων και Γεωλογικού. Επιπλέον, στην πορεία καλούσε και στήριζε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί η ισχυρή συνοδεία μπάτσων και η αυταρχική τους συμπεριφορά. Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά και η διάθεση του κόσμου, μόνο επιθετική δε μπορούσε να χαρακτηριστεί, στη στάση που πραγματοποίησαν μπροστά στα γραφεία της ΕΕ, αψυχολόγητα δέχθηκαν την τραμπούκικη επίθεση των ΜΑΤ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κομμάτι της πορείας να κινδυνέψει, να καταλήξει στο αντίθετο ρεύμα ενώ η κυκλοφορία του δρόμου συνέχιζε κανονικά. Χάρις την ύπαρξη συγκροτημένων μπλοκ και την αποφασιστικότητα του κόσμου, η ένταση αποκλιμακώθηκε.

IMG_6925

Το μήνυμα που έστειλαν οι διαδηλωτές ήταν σαφές. Στις βόμβες του ISIS, στις επεμβάσεις και τα εγκλήματα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στις δολοφονίες των μεταναστών από τις πολιτικές της ΕΕ και του ελληνικού κράτους, στις φασιστικές αντιλήψεις που γοητεύονται από το συγκεκριμένο χάος, δε θα απαντήσουμε με μοιρολατρίες και ευχολόγια.

Μακριά από λογικές και αιτήματα γενικής και αόριστης παύσης των πολέμων, σηκώνουμε το λάβαρο της ”τέχνης της εξέγερσης” και πορευόμαστε με αυτό.

Επιβάλλεται, μέσω της θλίψης και της οργής για τα καθημερινά εγκλήματα που λαμβάνουν μέρος στο βωμό του κέρδους, να παραχθεί πολιτική που να μην αρκεί στην παράταση του προβλήματος αλλά στη λύση του.

Η διαδήλωση αυτή δεν είναι το τέλος, δεν είναι λύση, αλλά η αρχή του αντιπολεμικού κινήματος. Ήταν η πρώτη διεθνιστική διαδήλωση στην Ευρώπη ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην τρομοϋστερια και την ισλαμοφοβία και σαν τέτοια μένει ως παρακαταθήκη του κινήματος.

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s