Για τους απολογισμούς για τα Ίμια

Για την αναβίωση σταλινικών πρακτικών

μέσα στο αντιφασιστικό κίνημα

 

 Το τελευταίο διάστημα η Κόκκινη Γραμμή μέσα από ύβρις, ψεύδη και απειλές στοχοποιεί την ΟΡ.Μ.Α. για να αποφύγει ένα ζωντανό πολιτικό διάλογο που συμβαίνει μέσα στο αντιφασιστικό, εργατικό κίνημα. Διαπιστώνουμε πως η  πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Δένδια – Βορίδη και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, έχουν αλλάξει ριζικά το πολιτικό περιβάλλον ή όχι; Πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι στρατηγικές του κινήματος ή θα συνεχίσουμε όπως πριν, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα; Υπάρχει, εν τέλει,  ευκαιρία αντεπίθεσης και ανατροπής συσχετισμών μεταξύ φασιστών και αντιφασιστικού κινήματος ή είμαστε σε περίοδο αναμονής και εσωστρεφούς χτισίματος; Στην τελευταία διαδήλωση της επετείου των Ιμίων, πήραμε μια πρώτη γεύση για τις νέες δυναμικές που αναπτύσσονται στο φασιστικό στρατόπεδο, στο αστικό κράτος αλλά και στο ίδιο το ταξικό κίνημα. Με προφάσεις και οργανωτίστικες αλχημείες δε θα αποφύγουν κάποιοι την αμείλικτη πραγματικότητα.

Το πρόβλημα της Κ.Γ. ήταν η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΟΡ.Μ.Α. ανάμεσα στους συνδιοργανωτές της διαδήλωσης των Ιμίων. Ο σεβασμός των διαφορετικών υπογραφών στα καλέσματα είναι εντελώς προσχηματικός. Επιδιώκει ομογενοποιημένα μπλοκ κάτω από ανυπόγραφα πανό, με ενιαία πολιτική ανάλυση, ενιαία χαρακτηριστικά και ενιαία συμπεράσματα. Η ομογενοποίηση για την Κ.Γ. δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου και επεξεργασιών αλλά οργανωτικής επιβολής. Κάθε απόκλιση καυτηριάζεται και πρέπει να απομονωθεί. Έτσι, λοιπόν, το πανό, οι σημαίες και τα σύμβολα της Οργάνωσης μας, οι αφίσες και οι προκηρύξεις μας έγιναν κόκκινο πανί για κάποιες συλλογικότητες. Αμφισβητήθηκε το δικαίωμα να προπαγανδίσουμε τη διαδήλωση με τα δικά μας χαρακτηριστικά, να οικοδομήσουμε – καταθέσουμε μια ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ κατεύθυνση πάντα με ανοιχτά πολιτικό τρόπο.Αμφισβητήθηκε εν τέλη, το δικαίωμα μας να καταθέσουμε ένα συλλογικά επεξεργασμένο απολογισμό στο κίνημα. Δεν ήταν αρεστά τα συμπεράσματα μας και έπρεπε να «παταχθούν» .

Κάποιες άλλες ομάδες και συλλογικότητες μέσα από επιχειρήματα είτε «εύλογης τσαντίλας», είτε «επαναστατικής αυτοδικίας» παίζουν το ρόλο του συνοδοιπόρου που δίνει επίφαση νομιμοποίησης σε αυτές τις πρακτικές. Τσαντίλα δεν υπάρχει στις πολιτικές ομάδες και όταν εμφανίζεται, ανακαλείται με συλλογικό τρόπο. Και η αυτοδικία για να είναι επαναστατική εξαρτάται από το διακύβευμα της. Υπήρχαν ταχτικές «αντεπαναστατικές» που έπρεπε να παταχθούν;

Ποιες; Και σε ποια επαναστατική διαδικασία έφεραν πρόβλημα; Αλλιώς η αυτοδικία εκτρέπεται σε πόλεμο πολιτικών «μαγαζιών» με αμφιλεγόμενο πολιτικό πρόσημο.

Η Κ.Γ. επιχειρεί να θεωρητικοποιήσει τη λάσπη της και με αυτό τον τρόπο φανερώνει από πού αντλεί τα πολιτικά της εφόδια. Έπρεπε να βρει μια επίφαση «σοβαρού πολιτικού λόγου» ώστε να δικαιολογήσει την επίθεση της. Η κλιμάκωση αυτή δένει με τα προτάγματα που ενστερνίζεται. Γι` αυτό την τελευταία απολογιστική συνέλευση για τη διαδήλωση των Ιμίων στις 6/2, αποκάλεσε δημόσια την ΟΡ.Μ.Α. «πράκτορες της ασφάλειας» μια φρασεολογία που έρχεται από το βαθύ σταλινισμό. Ο σταλινισμός «κατοχύρωσε» τις περιφρουρήσεις όχι απέναντι σε μπάτσους, φασίστες ή απεργοσπάστες αλλά ενάντια σε άλλες ταξικές συλλογικότητες. Ο σταλινισμός ασκεί βία όχι για να υπερασπίσει εξεγέρσεις αλλά την τάξη εντός και εκτός κινήματος. Η δημιουργία ενός «εσωτερικού εχθρού», το χτίσιμο μιας εσωτερικής περιφρούρησης του κινήματος που διαμέσου αυτής θα «ολοκληρώνεται» ο πολιτικός «διάλογος» έχει σα στόχο την υπεράσπιση μιας ηττοπαθής – αμυντικής πολιτικής προσέγγισης της περιόδου. Αύριο, απ` ότι φαίνεται, θα είμαστε και «προβοκάτορες» αν αμφισβητήσουμε το μακροπρόθεσμο σχέδιο οικοδόμησης που οραματίζονται.

Η ΟΡ.Μ.Α. θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την περιθωριοποίηση αυτών των πρακτικών και θα συνεχίσει να κινείται πάντα στις γραμμές του Μαχητικού Αντιφασισμού, πάντα στην προοπτική της Αντικαπιταλιστικής Εξέγερσης.

17 Φεβρουαρίου 2015

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Advertisements

4 thoughts on “Για τους απολογισμούς για τα Ίμια

  1. Σύντροφοι της ΟΡ.Μ.Α τελείως φιλικά να σας κάνω μια ερώτηση…
    Έχετε ακούσει την λαική παροιμία, ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε?
    Επίσης φιλικά,γράφοντας λάσπες και ψεύδοι όπως το παραπάνω κείμενο μπορείτε να επιρεάσεται όποιον δεν ξέρει, αλλά όχι όσους γνωρίζουν το τι έχει συμβεί.
    Κάποιες φορές είναι καλό να κάνουμε την αυτοκριτική μας και όχι να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τους εαυτούς μας με κάθε τρόπο, θεμιτό ή μη.
    Δεν με ενδιαφέρει να το δημοσιεύσετε.

  2. αν βέβαια δεν το δημοσιεύσετε, διαπράττεται λογοκρισία => σταλινική πρακτική

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s