Σκοτώστε τους πριν μεγαλώσουν

Το Φέργκιουσον του Μιζούρι, εκεί που λίγους μήνες πριν έγινε μία ακόμα εν ψυχρώ δολοφονία νεαρού μαύρου από μπάτσους ξαναβρίσκεται στην επικαιρότητα. Τυλιγμένος στις φλόγες με στρατιές αστυνομικών και στρατιωτών της εθνοφυλακής στους δρόμους και χιλιάδες απαγορεύσεις, χιλιάδες μαύροι αλλά και λευκοί κάτοικοι της πόλης έχουν βγει στους δρόμους διεκδικώντας το πιο απλό δικαίωμα, να μην γίνονται στόχοι σκοποβολής από τους μπάτσους. Σε μία χώρα που κάθε μέρα 3 άνθρωποι εκτελούνται από την αστυνομία χωρίς λόγο και τρεις ημέρες πριν ένας δωδεκάχρονος πυροβολήθηκε θανάσιμα επειδή έπαιζε με ένα ψεύτικο πιστόλι, το Φέργκιουσον φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό. Και όμως σε αυτήν την μικρή κωμόπολη η δολοφονία του 18χρόνου μαύρου Μάικλ Μπράουν πυροδότησε από την αρχή εκρηκτικές εξελίξεις με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους και να συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας και την ίδια στιγμή εκατοντάδες άλλες δυναμικές διαδηλώσεις να γίνονται σε ολόκληρη την χώρα.

Η προκλητική απαλλαγή από κάθε κατηγορία του δολοφόνου μπάτσου από την «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» σαν στόχο έχει να αφήσει λυμένα τα χέρια των μπάτσων στους δρόμους και να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο της απόδοσης δικαιοσύνης δια της άμεσης εκτέλεσης.. Ο μπάτσος στις ΗΠΑ έχει μεταβληθεί σε δικαστή-εκτελεστή. Αποφασίζει την καταδίκη σε θάνατο και αμέσως ο ίδιος εκτελεί την ποινή. Η εμπέδωση της δικαιοσύνης γίνεται τόσο άμεσα και τόσο δραστικά που κάθε κατάκτηση του πολιτισμού από την εποχή τους διαφωτισμού και μετά έχει τσαλακωθεί από τις μπότες της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ήδη η προκλητική απόφαση έχει πυροδοτήσει δεκάδες διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ.

This slideshow requires JavaScript.

Η 6η Δεκέμβρη 2008 μόλις έξι χρόνια πριν η Αθήνα έζεσε ένα ανάλογο περιστατικό δολοφονίας. Ο 16χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος στην βραδινή βόλτα του συνάντησε τον θάνατο από τα  χέρια των μπάτσων. Έκτοτε η μνήμη του αποτελεί μνήμη μάχης ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία. Γιατί δεν ήταν μόνον εκείνο το σαββατόβραδο. Ήταν κυρίως οι μέρες της εξέγερσης που ακολούθησαν που απλωμένες σε όλες τις πόλεις, έδωσαν ένα άλλο τόνο στην καθημερινότητα και έχουν στιγματίσει για χρόνια την πολιτική. Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου έφερε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην επικαιρότητα το δίκαιο της εξέγερσης. Και σε λίγες μέρες αυτό το δίκαιο θα υπερασπιστούμε. Η 6η Δεκέμβρη δεν είναι μέρα μνήμης είναι μέρα εξέγερσης είναι ή ώρα που το πεζοδρόμιο μιλάει. Είναι η στιγμή που οι καταπιεσμένοι αρθρώνουν τον δικό τους λόγο με τον μόνο τρόπο που καταλαβαίνουν οι καταπιεστές.

ΟΛΟΙ στις ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ της 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s