Μερικές πρόχειρες σκέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Σουηδία – β’ μέρος

Προηγούμενο

Οι δεύτεροι έκαναν την επανεμφάνιση τους στους δρόμους των αστικών κέντρων με σοβαρές επιθέσεις και μια τάση να οικειοποιηθούν παραδοσιακές κινηματικές πρακτικές και χώρους. Το γεγονός ότι το σουηδικό κράτος δαπάνησε εκατομμύρια κορώνες κατά την διάρκεια της εκλογικής περιόδου για την απρόσκοπτη παρουσίαση της εκλογικής τους καμπάνιας, με την εξαιρετικά βίαια καταστολή αντιφασιστικών εκδηλώσεων όπως π.χ στο Μάλμε και στην Στοκχόλμη, είναι ενδεικτικό του πόσο πολύτιμη ήταν η βοήθεια τους στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης. Εκεί που δεν φτάνει το γκλομπ του μπάτσου ή η γραφειοκρατία του συνδικαλιστή, φτάνει το μαχαίρι του φασίστα. Το ευχαριστώ των ναζί στον κοινοβουλευτισμό ήταν η ”επίσκεψη” μερικών από αυτών σε εκλογικά κέντρα στα προάστια της Στοκχόλμης την ημέρα των εκλογών όπου τραμπούκισαν αριστερούς ψηφοφόρους, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα. Οι μπάτσοι απλά ανύπαρκτοι.

Το ”προοδευτικό μπλοκ” κέρδισε μια πύρρειο νίκη. Έχουν μια ισχνή πλειοψηφία στην βουλή, ενώ οι προσπάθειες του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη να προσεγγίσει φιλελεύθερους και κεντρώους στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία η οποία συνοδεύτηκε από ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ. Το αριστερό κόμμα πλήρωσε τις αποστάσεις από την καταδίκη του μαχητικού αντιφασισμού με μηδαμινή άνοδο στα ποσοστά του, παρόλο την εντυπωσιακή προεκλογική καμπάνια αλλά και την πολιτική συγκυρία. Οι φιλόδοξοι πράσινοι, που είχαν σπάσει τα κοντέρ στις ευρωεκλογές, κινήθηκαν σε ρηχά νερά πληρώνοντας επίσης τις φιλελεύθερες τάσεις τους. Τέλος, οι δυναμικές φεμινίστριες δεν κατάφεραν καν να μπουν στην βουλή μιας και η έλλειψη ταξικής ανάλυσης δεν έπεισε ένα ευρύ ακροατήριο αριστερών ψηφοφόρων και εξωκοινοβουλευτικών υποκειμένων.

http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_general_election,_2014
http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_general_election,_2014

Μπορούμε να πούμε ότι οι εκλογές αυτές ήταν ένα ηχηρό ράπισμα στον κοινοβουλευτισμό. Οι σοσιαλδημοκράτες νίκησαν με ελαφριά μείωση των ποσοστών τους σε σχέση με το 2010. Ο δεξιός συνασπισμός κινήθηκε σε χαμηλά ποσοστά ενώ τα μικρότερα κόμματα δεν κεφαλαιοποίησαν τις απώλειες των μεγάλων. Η σουηδική κοινωνία βράζει και ο προεκλογικός διάλογος για άλλη μια φορά απέτυχε στο να απαντήσει στα έντονα ερωτήματα: τι είδους κοινωνία θέλουμε, πώς θα μειώσουμε τις ανισότητες, πως θα αντιμετωπίσουμε την ρατσιστική και φασιστική βία, πως θα καλυτερεύσουμε το σύστημα υγείας, πως θα απαλλαγούμε από τις στρεβλώσεις ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού…;

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι της σουηδικής κοινωνίας φασιστοποιείται βρίσκοντας εύκολες απαντήσεις σε πολύπλοκα ερωτήματα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ακραίας πόλωσης αν λάβει κανείς/καμία υπόψη του/της και την δημιουργία ενός μεγάλου αντιφασιστικού κινήματος, που προς στιγμήν φαίνεται να λειτουργεί με εξωκοινοβουλευτικούς όρους, μποϊκοτάροντας μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο (χαμηλά ή μειωμένα ποσοστά) τον κοινοβουλευτικό/συστημικό αντιφασισμό αριστερών, φιλελεύθερων και φεμινιστριών. Αναρχικοί/ες, αυτόνομοι/ες και εξωκοινοβουλευτικοί αριστεροί/ες έχουν μια σημαντική ευκαιρία να αναλάβουν όχι μόνο την ηγεμονία της οργάνωσης του αγώνα σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους και αλλού αλλά και την παραγωγή πολιτικού λόγου και δράσης που αναφέρεται όχι μόνο στο αντιφασιστικό αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής όπως η παιδεία, η υγεία η στέγαση κλπ.

Μπορεί η Σουηδία να μην βίωσε την πολιτική και οικονομική πίεση που δέχτηκε η Ελλάδα λόγω χρέους, αλλά οι ανατροπές που έγιναν στην χώρα αυτή σε βάθος χρόνου ήταν το ίδιο βίαιες με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Εδώ πέρασαν με όρους ιδεολογίας και λαιφσταιλ (ιδιωτικοποιήση=ελευθερία επιλογής). Έχουμε όμως σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα: έναν αποδυναμωμένο κοινοβουλευτισμό, μια έντονα πολωμένη κοινωνία, έναν αυξανόμενο φασισμό αλλά και ένα διογκώμενο αντιφασιστικό/αντικαπιταλιστικό/αντικοινοβουλευτικό κίνημα. Οι εκλογές μόλις τέλειωσαν, αλλά η ταξική πάλη συνεχίζεται αμείωτα.

Άθως Σιμωνέτης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s