Ισπανία και Σουηδία ενάντια στους φασίστες

Μαδρίτη 30/8/2014

Ενώ το κράτος οι τοπικοί δήμοι και η αστυνομία συνεχώς καταστρέφουν τοπικά αντι-καπιταλιστικά κοινωνικά κέντρα στην Ισπανία, οι ναζί είναι ελεύθεροι να διαμαρτύρονται υπό μαζική αστυνομική προστασία. Αυτή η αντίθεση της αντιμετώπισης δεν χρειάζεται πρόσθετες εξηγήσεις για το τι είναι ο ρόλος της αστυνομίας. Οι ναζί κατέλαβαν ένα κτίριο στο Tetuán με στόχο να μετατρέψει τη γειτονιά και πάλι σε ρατσιστική, παρά την σαφή απόρριψη των ναζί από την τοπική κοινότητα. Οι ναζί έκαναν κατάληψη στο κτίριο της οργάνωσης νέων κομμουνιστών, UJCE.
Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται με συνθήματα “Έξω οι ναζί από τους δρόμους μας”, “Όχι φασίστες στη γειτονιά μας”, “η Μαδρίτη θα γίνει ο τάφος του φασισμού». Η αστυνομία, πάντα εχθρική προς τους διαδηλωτές, όπως αναμενόταν, δεν τους επέτρεψε να κυνηγήσουν τους ναζί μακριά από την κοινότητα, ωστόσο, οι αντιφασίστες υποσχέθηκαν ότι δεν θα αρκεστούν μόνον σε αυτές τις κινήσεις.

Γιατί η αστυνομία προστατεύει τους ναζί; Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή λένε ότι οι ναζί κατέλαβα τον χώρο εκεί, έτσι ώστε το βράδυ να πηγαίνουν για κυνήγι μεταναστών εργατών. «Ψάχνουν για τους ανθρώπους που μοιάζουν ξένοι, τους επιτίθενται και τους χτυπούνε», όπως ανάφερε ένας κάτοικος που ζει στην γειτονιά στα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό δεν είναι το πρώτο κτίριο το οποίο κατέλαβαν Ναζί στην Ισπανία, έχουν ήδη άλλα δύο κέντρα, ένα στην Μαδρίτη και άλλη μία στο Καστεγιόν, από όπου οργανώνουν ρατσιστικές ενέργειες κατά των μεταναστών, υπερασπιζόμενοι τις ενέργειες τους σαν προώθηση της «πατριωτικής προπαγάνδας». Ακριβώς όπως στην περίπτωση των νεο-ναζιστών της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, η αστυνομία τους προσφέρει προστασία, ενώ το κράτος τους επιτρέπει να αναπτύσσονται επωφελούμενοι από την τραγική κατάσταση των ανθρώπων τη φτώχεια που προκλήθηκε από τις άρχουσες τάξεις. Η κατάσταση τώρα επιτρέπει στους ναζί να χρησιμοποιούν τη φιλανθρωπία για να προωθήσουν τον εαυτό τους, όπως ακριβώς και η νεο-ναζιστική Χρυσή Αυγή έκανε στην Ελλάδα. Οι ναζιστές αντιγράφουν επίσης τον τρόπο δράσης των ναζί από Casa Pound στην Ιταλία.

Το τελευταίο κτίριο κοινωνικής και αντικαπιταλιστικής δράσης στην Μαδρίτη, η La Traba ανατινάχθηκε πριν από 10 μέρες από την αστυνομία μετά από 7 χρόνια ανελλιπούς δράσης.

BwT-oLdIMAEbReH

BwTQbWAIMAADo1H

BwTTr_YCIAAck8i

BwTWMVkIEAAD7iH.jpg large LaTraba

 

Στοκχόλμη 30/8/2014

Χιλιάδες αντιφασίστες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Στοκχόλμης την μέρα που η νεοναζιστική οργάνωση “Κόμμα των Σουηδών” οργάνωνε διαδήλωση στην πλατεία Gustav Adolf κοντά στο Βασιλικό Παλάτι, στην καρδιά της πόλης. Νέες πληροφορίες έγιναν διαθέσιμες για την κρατική καταστολή των κοινωνικών ακτιβιστών που μάχονται ναζί και ρατσιστές. Πριν από την μαζική διαμαρτυρία, στην οποία περίπου 14.000 άνθρωποι φαίνεται να έχουν συμμετάσχει, 30-50 ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο πολιτιστικό κέντρο Cyclops στη Högdalen στα νότια της Στοκχόλμης. Σε μια σαφή προσπάθεια να παρενοχλούν ακτιβιστές, η αστυνομία αποκάλεσε την καταστολή τους «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Μπήκαν στο πολιτιστικό κέντρο και συνέλαβαν περίπου 40 άτομα να τρώνε πλιγούρι βρώμης.

“Η αστυνομία ανέκρινε αντι-ρατσιστές ακτιβιστές και διεξήγαγε έρευνα για όπλα. Η επέμβαση της αστυνομίας στόχευε τα άτομα που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο κατά του Ναζιστικού Κόμματος των Σουηδών στο Βασιλικό Κήπο. Μεταξύ αυτών υπήρχαν αρκετοί που ήρθαν από τη Δανία.

“Ένα τάγμα από αστυνομικά αυτοκίνητα περικύκλωσε ξαφνικά το κέντρο της πόλης το πρωί της 30ης Αυγούστου, λίγες ώρες πριν τη διαδήλωση εναντίον της ναζιστικό κόμμα. 40 ακτιβιστές ήταν στο κέντρο εκείνη τη στιγμή. “Καθόμασταν στο τραπέζι και τρώμε χυλό, όταν περίπου πενήντα μπάτσοι εισέβαλλαν με την απειλή των όπλων”, είπε ένας ακτιβιστής, ο Magnus. «Μας έσυραν έξω από το σπίτι έναν προς έναν. Στη συνέχεια έλεγξαν όλο το σπίτι, ψάχνοντας για όπλα. Δεν βρήκαν τίποτα». Παρά την κατάχρηση οι αστυνομικοί συνέλαβαν 7 από αυτούς. «Όταν μας άφησε η αστυνομία μας είπαν :«Είτε θα πάτε πίσω στο σπίτι σας ή θα μείνετε εδώ. Έτσι καθόμαστε μέσα στο σπίτι. Κρατούν επτά από εμάς, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει».Αυτό είναι χαρακτηριστικό της καταστολής, η αστυνομία παρενοχλεί αντι-ρατσιστές. Αλλά ο καθένας μόλις έγινε ακόμη πιο ενθουσιώδης για να πάει στην διαδήλωση “, δήλωσε ο Magnus. Την Κυριακή το πρωί, τα αστυνομικά αυτοκίνητα επέστρεψαν και πάλι στο πολιτιστικό κέντρο.

900

3398183_2048_1152

10570330_10152362147831446_7450727546242140492_n

BwSqGJaIcAAvkPD.jpg large

BwTCfJyIcAANDTn

BwXR4NzCQAE-EJX.jpg large

2 thoughts on “Ισπανία και Σουηδία ενάντια στους φασίστες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s