Επίθεση της αστυνομίας σε Σουηδούς αντιφασίστες

Το Σάββατο σε συγκέντρωση αντιφασιστών ενάντια σε συγκέντρωση του φασιστικού “Κόμματος των Σουηδών” στο Μάλμο αρκετοί αντιφασίστες τραυματίστηκαν εκ των οποίων ενας σοβαρά και εννέα συνελήφθησαν. Φυσικά από την άλλη μεριά κανείς δνε έπαθε τίποτα. Παρόλη την βάρβαρη επίθεση ιππικού που εξαπέλυσε η Σουηδική αστυνομία για να προστάτεψει μερικές δεκάδες φασίστες η συγκέντρωση εκατοντάδων αντιφασιστών απέτρεψε να γίνει η συγκέντρωση του του Κόμματος των Σουηδών.

newego_LARGE_t_1101_54388434_type12713

aloga_efipoi_madata_727489727

 Το Κόμμα των Σουηδών έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας και παρόλο που δεν έχει μέχρι στιγμής αξιόλογη δύναμη έχει καταφέρει να σπρώξει την πολιτική αντζέντα προς τα δεξιά με κύριο μοχλό τους μετανάστες συνδιάζοντας φυσικά την πολιτική προπαγάνδα με πλήθος επιθέσεις σε μετανάστες και αντιφασίστες. Ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα οι Σουηδοί Δημοκράτες με εκλογική δύναμη 6% και εκλεγμένους βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές του 2010 κυρρήτει ανοικτά θέσεις ενάντια στους μετανάστες.

 Οι Σουηδοί Δημοκράτες ιδρύθηκαν το 1988, μετά την διάλυση του Κόμματος της Σουηδίας, το οποίο με τη σειρά του είχε ιδρυθεί το 1986 από τη συγχώνευση της εθνικιστικής οργάνωσης Bevara Sverige Svenskt (BSS) και του αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Προόδου. Ένας από τους πρώτους πρόεδρους του κόμματος, ο Anders Klarström, συμμετείχε ενεργά στο παρελθόν στο ναζιστικό Nordiska rikspartiet (Σκανδιναβικό Κόμμα του Ράιχ).
Το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών χαρακτηρίστηκε «ακροδεξιό», «αντιδημοκρατικό», «ρατσιστικό» και με «νεοναζιστικό» παρελθόν, ενώ ο Akesson κατηγορήθηκε ότι όταν ήταν νεότερος ήταν skinhead. Το 1999 το κόμμα αποκήρυξε το ναζισμό, αν και είναι γενικά αποδεκτό, ότι δεν υπήρξε ποτέ «ναζιστικό κόμμα».  Κυριάρχη ιδεολογία του ο εθνικισμός και ο κοινωνικός συντηρητισμός σύμφωνα με το συνέδριο του 2011.

Λίγο πριν τις εκλογές της 14/9 το μεταναστευτικό έχει πάρει κεντρική θέση σε όλη την Σουηδία καθώς επίσης και η ανεξέλεγκτη βία της αστυνομίας απέναντι σε μετανάστες.

Το τέλος του Σουηδικού μοντέλου;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s