Για τη σύγκρουση της κοινότητας των προσφυγικών με τις τοπικές μαφίες, τις συλλήψεις και τα γεγονότα στο δικαστήριο

DA74.tmp_

Για τη σύγκρουση της κοινότητας των προσφυγικών με τις τοπικές μαφίες, τις συλλήψεις που ακολούθησαν και τα γεγονότα στο δικαστήριο.

Τη Δευτέρα 28/7, μέλη της συνέλευσης κατειλημμένων προσφυγικών και άνθρωποι της γειτονιάς ευρύτερα, ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με μέλος συμμορίας που λυμαίνεται την περιοχή των προσφυγικών. Ο λόγος ήταν ότι ο συγκεκριμένος συμμορίτης επιχείρησε να ανακαταλάβει κατειλημμένο διαμέρισμα τοξικοεξαρτημένης γειτόνισσας η οποία, για λόγους θεραπείας, απουσιάζει προσωρινά από τη γειτονιά. Μετά την εκδίωξη του συγκεκριμένου συμμορίτη, ακολούθησε καταγγελία του προς μια διερχόμενη δύναμη της ομάδας Δέλτα που κατέβαινε την Αλεξάνδρας, δηλώνοντας ότι θα προβεί σε μηνύσεις, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη 7 συντρόφων που κατευθύνθηκαν προς τα εκεί, καθώς και του ίδιου.
Καιρό τώρα, δύο κόσμοι μέσα στα προσφυγικά συγκρούονται. Υπάρχουν τα προσφυγικά της εκμετάλλευσης, της εξάρτησης, όπου μικρές, τοπικές μαφίες αναπτύσσονται, πατώντας στον φόβο και την εξαθλίωση αρκετών από τους κατοίκους της γειτονιάς, δημιουργώντας ένα πεδίο άγριου καπιταλισμού και ”ελεύθερης” αγοράς. Η ομαδοποίηση αυτή διαμορφώνεται με απόλυτες ιεραρχίες, αρχίζοντας χαμηλά από τους πιο εξαθλιωμένους και φτάνοντας ψηλότερα στους πιο αδίστακτους δημιουργώντας μια κατάσταση κοινωνικού κανιβαλισμού με την αγριότητα του πρώιμου καπιταλισμού της πρωτογενούς συσσώρευσης.
Η κοινότητα που οραματίζεται η συνέλευση κατειλημμένων προσφυγικών και εργάζεται πάνω στη δημιουργία της εδώ και 4 χρόνια, θα ήταν αδύνατο να μην έρθει σε σύγκρουση με την προϋπάρχουσα κατάσταση που είχε εδραιωθεί στα προσφυγικά από τις τοπικές συμμορίες και τους κρατικούς πατρόνες της. Ο κόσμος της αλληλεγγύης, του αγώνα και της ισότητας επιχείρησε να περάσει, και περνάει, πάνω από αυτήν την παθογένεια που βρέθηκε στο δρόμο του.
Οι σύντροφοι οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Αμπελοκήπων και από τη πρώτη στιγμή κατέφθασε κόσμος από τη γειτονιά καθώς και αλληλέγγυοι. Η στάση των μπάτσων του τοπικού τμήματος ήταν τυπική, δίνοντας την εντύπωση οποιουδήποτε αυτόφωρου. Πολύ σύντομα όμως, πληροφορηθήκαμε ότι έχουν έρθει εντολές από τα “κεντρικά”. Εμφανίστηκε μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία προέβη σε μαζική προσαγωγή του συνόλου των αλληλέγγυων που βρίσκονταν εκεί, καθώς έγινε και το γνωστό ξεδίπλωμα της πυροσβεστικής αντλίας. Οι μόνοι που δεν προσήχθησαν, κατόπιν πιέσεων, ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους. Η στάση αυτή της αστυνομίας εκνεύρισε ιδιαίτερα πολλούς γείτονες της περιοχής γύρω από το τμήμα, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα στις διμοιρίες. Σημειωτέον, είναι η δεύτερη φορά που προσάγονται αλληλέγγυοι από την συνέλευση και την κοινότητα των προσφυγικών.
Διαφαίνεται έντονα τον τελευταίο καιρό, ότι η πολιτική επιλογή για την διάρθρωση της αστυνομίας είναι η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» στους δρόμους. Ένα πλήθος στρατιωτικοποιημένων μονάδων (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ) περιπολεί τους δρόμους της μητρόπολης σαν τους ΄΄μπουραντάδες΄΄ της νέας χιλιετίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κεντρική διοίκηση της αστυνομίας δεν εμπιστεύεται καθόλου την ασφάλεια των μικρών, τοπικών τμημάτων. Τώρα στους Αμπελόκηπους και παλιότερα στο Παγκράτι, κι ενώ κάποιες δεκάδες αλληλέγγυων προσέγγιζαν το εκάστοτε τμήμα, η αστυνομία λειτουργούσε σπασμωδικά και υπό το καθεστώς του πανικού. Εκτός αυτών, υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση που αφορά τις κινήσεις αλληλεγγύης. Κινήσεις, είτε σε αστυνομικα τμήματα, είτε σε νοσοκομεία, αντιμετωπίζονται, αν όχι με άμεση καταστολή (επίθεση των ΜΑΤ, δακρυγόνα, κυνήγι, κλπ.) με την υπερβολική αστυνομική παρουσία, η οποία σκοπό έχει να αποθαρρύνει την βούληση αγωνιστών να σταθούν αλληλέγγυα στην εκάστοτε υπόθεση. Επίσης, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας αίσθησης ματαιότητας στους συγκεντρωμένους και προσπαθεί να προβάλλει μια εικόνα παντοδυναμίας του κράτους. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό τα καλέσματα για αλληλεγγύη να πλαισιώνονται από αρκετό κόσμο, με δυναμικότερη και μαχητικότερη ακόμα στάση που, με τα πανώ τους και τις σημαίες τους να δίνουν χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής παρέμβασης σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις, ως μια έμπρακτη απάντηση στην καταστολή.
Στο δικαστήριο, ο συμμορίτης ζήτησε και πήρε προθεσμία και η δίκη αναβλήθηκε για την επομένη, 30/7, παρόλο που επιμείναμε να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα. Η παρουσία και στήριξη των αλληλέγγυων στους συντρόφους ήταν σημαντική και τις δύο μέρες στα δικαστήρια. Η δίκη ξεκίνησε την επομένη, αργά το απόγευμα. Η στάση της έδρας ήταν πολύ επιθετική και αντιδραστική απέναντι στον αλληλέγγυο κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα, με συνεχείς παρατηρήσεις για απίστευτα πράγματα ( γυαλιά στο κεφάλι, στάση σταυροπόδι, κλπ).
Οι σύντροφοι, με τη στάση τους ξεπέρασαν τις προσπάθειες της έδρας να παραμείνει η υπόθεση στα περιεχόμενα της μήνυσης (ξυλοδαρμός, εξύβριση, απειλή), αλλά με παρρησία ξεδίπλωσαν όλες τις πτυχές του κοινωνικού αγώνα που πραγματοποιείται στη γειτονιά των προσφυγικών. Πολύ περισσότερο, παρ’ όλο που δεν ήταν το επίδικο, το μεγαλύτερο μέρος της δίκης αφορούσε τις καταλήψεις και το δικαίωμα των ατόμων στον δημόσιο χώρο. Η αρχική επιλογή της έδρας να μιλήσει για τις καταλήψεις ως χώρους ανομίας, υπερκεράστηκε από τις συνεχόμενες τοποθετήσεις των συντρόφων που κατηγορούνταν, των μαρτύρων και των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι έβαλαν το θέμα στις πραγματικές – κοινωνικές και πολιτικές του- διαστάσεις. Μίλησαν γι’ αυτές τους τις επιλογές και πως επιστρέφουν στα άτομα την χαμένη τους αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής και διαβίωσης, τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο πεδίο της κρίσης και τις απαντήσεις που έρχονται από τον κόσμο της βάσης και του αγώνα, έξω από θεσμούς και νόμους. Παρ’ όλες τις διακοπές που δέχτηκαν οι μάρτυρες, καθώς και οι σύντροφοι στις καταθέσεις τους, όλοι οι παρευρισκόμενοι στο δικαστήριο είχαν μια πλήρη εικόνα για το συνολικό επίδικο της σύγκρουσης. Η δίκη ολοκληρώθηκε μετά από πέντε περίπου ώρες, με την αθώωση των συντρόφων και την καταδίκη του συμμορίτη σε 200 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
Η γενικότερη γραμμή που ακολούθησε η έδρα ήταν εκείνη της εξίσωσης των συντρόφων με τον δουλέμπορο, σαν εκπροσώπους μια εξίσου παράνομης κατάστασης. Η μόνιμη απάντηση στις τοποθετήσεις των συντρόφων για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην γειτονιά από τις δράσεις τέτοιων κυκλωμάτων, είναι ότι ένα κομμάτι της γειτονιάς παρανομεί σε σχέση με τις καταλήψεις. Δηλαδή, η έδρα προέβαλε τον εκβιασμό και τις υπενοικιάσεις κατειλημμένων σπιτιών αλλά και τις καταλήψεις, την αλληλεγγύη μεταξύ των καταληψιών και την οργάνωση αντιδομών, σαν μια παθογένεια και συνολικά προβληματικά φαινόμενα που οφείλονται στην απουσία του κράτους και της δημοκρατίας, καθώς, σύμφωνα με τη ρήση του προέδρου :“ Η δημοκρατία βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στους θεσμούς και όχι σε συνελεύσεις, πάρκα, πλατείες και κοινότητες”. Η θέση αυτή ανατράπηκε και ανατρέπεται καθημερινά μέσω του τρόπου λειτουργίας της κοινότητας των προσφυγικών που, συναποφασίζοντας για το στήσιμο και την λειτουργία των δομών της, τα άτομα έχουν την αυτενέργεια και αυτοδιαχείριση των αναγκών τους. Οι άνθρωποι των προσφυγικών, μαζί με αλληλέγγυο κόσμο, έχουν αποφασίσει και έχουν φτιάξει το σχολείο τους, το ιατρείο τους, συνεργεία καθαρισμού αλλά και επισκευών των κτιρίων της γειτονιάς. Όλα αυτά, παρουσιαζόμενα ενώπιον του δικαστηρίου, κατέρριψαν τα επιχειρήματα της έδρας περί δημοκρατίας και τους άφησαν να μουρμουρίζουν για τις συνδέσεις νερού και ρεύματος.
Ήταν πολύ σημαντική η πολιτική επιλογή της συνέλευσης κατειλημμένων προσφυγικών και των 7 συντρόφων, σε μια δίκη δικονομικά αδιάφορη λόγω “ελαφρών” κατηγοριών, να αναδείξουν την αντίληψη των καταληψιών των προσφυγικών, να περιγράψουν το φαντασιακό αλλά και τα στάδια για τη δημιουργία της κοινότητας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή σύγκρουση απόψεων με τον δικαστή και τον εισαγγελέα.
Η προσφυγή στα δικαστήρια δεν ήταν κάτι που εμείς επιλέξαμε, παρ’ όλα αυτά, ήταν μια μετατόπιση της σύγκρουσης στην οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε πίσω. Από την αρχή ξέραμε ότι η αντιπαράθεση με τις συμμορίες των προσφυγικών θα γινόταν με διάφορους τρόπους και διάφορους χώρους. Βάσει αυτού, όταν δεχτήκαμε την μήνυση, εφαρμόσαμε την αντι-μήνυση σαν μοναδικό τρόπο αντιπαράθεσης στη συγκεκριμένη κατάσταση. Δεν θεωρούμε ότι η απάντηση στην συμμοριοποίηση και την κοινωνική παθογένεια συνολικά, θα βγει από τις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά από την οργάνωση των πρωτογενών κοινωνικών κυττάρων, δηλαδή των γειτονιών, των σχολείων, των χώρων εργασίας, κλπ., με όρους αλληλεγγύης, συνοργάνωσης και ισότητας. Όλα αυτά όμως, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια συγκρουσιακή λογική και πρακτική που να έρχεται άμεσα σε αντιπαράθεση με τα παραπάνω φαινόμενα, εκφραζόμενη μέσω μιας μαζικής δυναμικής.
Για μας ήταν ξεκάθαρα μια νίκη απέναντι στις τοπικές συμμορίες, γεγονός που φάνηκε από την επόμενη κιόλας μέρα, με διάφορες κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονιά και κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ένα αναπτερωμένο ηθικό, κυρίως από τις οικογένειες που καταπιέζονταν από τον εν λόγο συμμορίτη. Πλέον, ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν μέλος μιας κοινότητας που, η ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή του, καθώς και η προωθητική δράση που δημιουργείται μέσω αυτής (της κοινότητας), βελτιώνει τη ζωή του συνόλου της γειτονιάς. Αυτή η νίκη, σε μια περίοδο πολιτικής ύφεσης και μερικές φορές, ακόμη και παλινδρόμησης, δημιουργεί αναχώματα και προετοιμάζει το έδαφος, μαζί με τις υπόλοιπες επιμέρους νίκες πλήθους τοπικών συλλογικοτήτων που, με την καθημερινή εμπλοκή τους στο πρωτογενές κοινωνικό πεδίο δημιουργούν το δυναμικό εκείνο που θα ανατρέψει τα σχέδια του κράτους και των κυρίαρχων.

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΦΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών
Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κοινότητας και Αλληλέγγυων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s